Ik zal jullie wat meer over mezelf vertellen, zodat jullie weten waar ik vandaan kom en wat ik te bieden heb.
Waar ik mijn belangrijkste ervaringen, kennis en inzichten heb opgedaan, kun je hieronder uitgebreid lezen.
Ik zal jullie wat meer over mezelf vertellen, zodat jullie weten waar ik vandaan kom en wat ik te bieden heb.
Waar ik mijn belangrijkste ervaringen, kennis en inzichten heb opgedaan, kun je hieronder uitgebreid lezen.
Ik weet als geen ander hoe eten en je gewicht je leven op een negatieve manier kunnen beheersen. Zo’n 14 jaar ben ik in de ban geweest van, wel of niet, eten. Vervelende persoonlijke ervaringen waren hiervan waarschijnlijk de trigger, maar dat besefte ik toen nog niet. Tijdens mijn middelbare school periode werd mijn lijngedrag steeds extremer: periodes van vasten werden steeds vaker afgewisseld door periodes van eetbuien. Ik raakte de controle compleet kwijt en ergens kwam ik op het idee dan maar boven de pot te gaan hangen om de schade te beperken. Ik dacht in eerste instantie dat ik de enigste op de wereld was die zulke rare dingen deed, dus dat kwam mijn zelfbeeld niet ten goede. Later kwam ik er pas achter dat er meer mensen dat deden en mijn bizarre eetgedrag ook een naampje had: anorexia en boulimia. Als ik eetbuien had ging ik naar drie verschillende supermarkten om voor anderen te verbloemen, hoeveel zakken en pakken ongezonde zooi ik werkelijk in huis haalde. Gordijntjes dicht, tv aan en vreten maar..
Toen ik na jarenlang geheimhouding en strijd doorhad dat ik hulp nodig had, heb ik het mijn dierbaren verteld. Vanaf dat moment ging het ineens in sneltreinvaart. Via de huisarts belandde ik al vrij snel in een eetstoorniskliniek in Goes. Ik heb daar goede dingen geleerd, maar ook een hoop slechte dingen van mijn groepsgenoten bijgeleerd. We versterkten elkaar in ons ziekmakend gedrag. Ik wilde daar weg en stopte dan ook na een dik jaar intern te hebben gezeten, maar ik wist dat ik er nog niet was… Ik heb vervolgens nog heel wat (alternatieve) therapieën ondervonden en minimaal 50 boeken over persoonlijke zelfontwikkeling gelezen. Ook ben ik meerdere periodes gaan backpacken. Tijdens mijn reis door Midden -Amerika belandde ik voor 6 weken op een retraite in Guatemala, waar ik voor het eerst in aanraking kwam met vasten, meditaties, yoga en stilteweken. De eerste dagen vond ik vreselijk en ik riep alleen maar ‘dit is niks voor mij’. Maar een dierbaar reisgenootje wees mij er op dat JUIST ik daarom daar moest blijven. En ze had gelijk. Ik ben haar nog steeds dankbaar. Die periode is life-changing voor mij geweest. Zo ver dat mijn lichaam en geest al die jaren los van elkaar hadden gestaan, zo dicht kwamen die bij elkaar gedurende deze 6 intense weken. Eindelijk stond ik weer in contact met mezelf en mijn gevoelens. Nu begreep ik waar het om ging.. Toen ik vervolgens na zo’n twaalf jaar mijn eetstoornis wist te overwinnen, was mijn missie ook ineens heel helder: Ik ga mensen helpen om ook van hun eetstoornis of gewichtsprobleem af te komen.
Met mijn SPH-achtergrond (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) beschikte ik al wel over belangrijke skills om mensen te helpen, maar ik besloot toch een studie Counseling te gaan doen om mijn kennis en vaardigheden op te frissen en uit te breiden. De Klinische, Praktische en Sociale Psychologie modules hebben mij veel inzichten gegeven in de vraag ‘waarom mensen doen zoals ze doen’.
Vervolgens ben ik nog verder de diepgang ingegaan met een aparte opleiding R.E.T. , wat staat voor Rationeel Emotieve Therapie. Gedachten, emoties en gedrag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je een eetstoornis hebt of een ander probleem ervaart, heb je een heleboel irrationele en belemmerende overtuigingen. Met R.E.T. worden deze overtuigingen kritisch onder de loep genomen en leer je beter logisch te redeneren en realiteit van subjectieve waarnemingen te onderscheiden.
Het zijn namelijk niet zozeer de problemen zelf waar we vaak last van hebben, maar onze gedachten daarover.
Zo stelt, een van mijn favoriete filosofen, Eckart Tolle ook de vraag: ‘Wat is het probleem NU?’. Mensen die klagen over een probleem moeten meestal vaststellen dat het nu – in dit ene moment- niet voorkomt. Te vaak houden we ons bezig met vragen ‘wat als..?’en ‘wat had moeten zijn’ . En zorgen juist de gedachten, en niet zozeer het probleem zelf, voor de stress op dat moment.
Daarnaast ben ik een gediplomeerd gewichtsconsulente. Ik help dus niet alleen mensen met een eetstoornis, maar begeleid en coach mensen om op een gezonde manier af te vallen, of in minder gevallen, aan te komen.
Ben je al op gewicht maar wil je wel een gezondere levensstijl en weet je niet waar je moet beginnen, dan ben je bij mij ook aan het juiste adres.
Je krijgt deskundig advies over gezonde voeding en je leert door bewust met je dagelijkse voedingspatroon bezig te zijn gezondere keuzes te maken.
Door het uitgebreide assortiment in de supermarkten, zien de meeste mensen door de bomen het bos niet meer, en vragen die zich af wat nu de beste keuzes zijn. Vandaar dat ik een boodschappentour aanbied, waarbij je binnen anderhalf uur in jouw favoriete supermarkt hier alles over geleerd krijgt en meteen ook leert hoe je dat voortaan ook zelf kunt inlezen en bepalen.
Bovendien besteed ik veel aandacht aan de mind(set), omdat ik ervan overtuigd ben dat resultaten alleen blijvend kunnen zijn als je bereid bent factoren als overtuigingen, vastgeroeste gewoonten, emoties, gebrek aan tijd, motivatieverlies, en dergelijke, aan te gaan pakken. Iedereen kan gezonde recepten en kennis van het internet halen, maar voor een transformatie heb je nu eenmaal een ander nodig. Zowel voor je blinde vlekken, als voor die stok achter de deur.
Mede door persoonlijke ervaringen, ging ik steeds meer inzien hoe groot de rol van voeding is op gezondheid en gezondheidsklachten. Mijn dochtertje was haar eerste levensjaren continue ziek en had volgens verschillende kinderartsen ‘slechts een lage weerstand’, waardoor ze volgens hen elk virusje oppikte. Haar benauwdheid en haar verschrikkelijke hoestbuien waren hoogstwaarschijnlijk te danken aan aangeboren astma en bronchitis, daar moest ze dan maar puffers voor. En antibiotica voor alle keelontstekingen. Verder kwam uit bloedtesten niks anders dan een kattenallergie, maar ik legde er me niet bij neer. Via via kwam ik bij een orthomoleculaire arts en die ging samen met mij kijken naar klachten en voedingspatroon. Door middel van het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen en het toepassen van enkele supplementen verdwenen al haar gezondheidsproblemen na verloop van tijd als sneeuw voor de zon. Ik wilde hier alles over leren, zodat meer kinderen en ouders de ellende bespaard konden blijven. Vandaar dat ik koos voor de studie ‘Orthomoleculaire voeding’, voor zowel volwassenen als voor kinderen. De orthomoleculaire voeding is erop gericht het lichaam te voorzien van alle benodigde bouwstoffen (tot op celniveau), om optimaal te kunnen functioneren en een optimale gezondheid te verkrijgen of te behouden. Er wordt gestreefd naar een evenwicht op zuur-base niveau, op het hormonale vlak, op het niveau van de neurotransmitters, de darmflora, het immuunsysteem en de bloedsuikerspiegel. Hiervan gaat een sterk preventieve en curatieve werking uit! Een heleboel gezondheidsklachten, zoals bijvoorbeeld eczeem, astma, artritis en depressieve gevoelens, kunnen hiermee dus opgelost of verbeterd worden.
Na mijn retraite ervaring in Guatemale, raakte ik het mediteren en de yoga thuis toch een beetje kwijt, omdat ik verviel in mijn oude patronen en ik me weer liet meeslepen door de drukke maatschappij. Maar omdat ik wist hoeveel goeds het voor me had gedaan, wilde ik het toch kunnen blijven integreren in mijn drukke bestaan. Dus besloot ik yogalessen te gaan volgen, wat ik nu nog steeds met veel plezier doe. Daarnaast ben ik een paar meditatiecursussen gaan volgen. Bovedien verdiep ik me al jaren in allerlei boeken over mindset, mindfullness en mindful eten.
Momenteel volg ik ook weer een nieuwe opleiding: ‘Mindfulness Based Cognitive Therapy’, ook wel ‘MBCT’ of ‘Aandachtsgerichte Cognitieve Therapie’ genoemd, wat een nieuwe effectieve vorm van psychotherapie is. Het is een combi van Mindfulness-technieken en Cognitieve Therapie die, in tegenstelling tot de meeste probleemgerichte therapieën, is gericht op het doel gelukkiger te worden. Innerlijke rust en vrede worden bereikt door cliënten de werkelijkheid te leren accepteren, zoals die NU is, in plaats van de aandacht te houden bij hoe het ZOU (toekomst) of HAD (verleden) moeten zijn.
In circa 8 sessies help ik je door allerlei oefeningen en opdrachten hiermee op weg.
Zeg nou zelf: Het is toch doodzonde om te beseffen dat er een leven aan tijd voorbij kan trekken, terwijl je je uitsluitend op één – meestal negatief – stukje ervan richt. Er is dan geen of nauwelijks aandacht voor het heden. En dat terwijl er alleen in het heden nieuwe plezierige ervaringen opgedaan kunnen worden en er werkelijk deel wordt genomen aan het leven.